Kollegahjälpen - Ett kostnadsfritt stöd för Lastbilsförare

Kollegahjälpen

I över 20 år har Kollegahjälpen funnits och gett stöd till hundratals lastbilsförare efter en allvarlig händelse såsom olycka, rån eller överfall på jobbet. 

De är lastbilsförare, transportledare, åkeriägare eller har annan erfarenhet av hur det är att arbeta på vägen. En sak har de gemensamt – de har en drivkraft i att få hjälpa andra i branschen när de har det som svårast. Kollegahjälparna är ett 20-tal och geografiskt spridda över landet.

De har alla gått en specialutbildning för att förstå hur människor reagerar i chock och har lärt sig olika samtalstekniker. Men framförallt vet de vad det innebär att arbeta på vägen – ni har en gemensam arbetsplats. Många av dem har också egna erfarenheter av olyckor i jobbet.

Kollegahjälpen - Ett kostnadsfritt stöd för Lastbilsförare - Om Kollegahjälpen - Lars Lindgren, Kollegahjälpare sedan 20 år

Lars Lindgren –  kollegahjälpare sedan 20 år.

Lars är från Hässleholm och har stöttat och lyssnat på chockade och oroliga förare i 20 års tid,. Han är nu så välkänd på hemorten att Räddningstjänsten ringer honom direkt när det skett en olycka. Ibland åker Lars ut till olycksplatsen, trots att det inte ingår i kollegahjälparnas uppgifter.

– Räddningspersonalen gör ett fantastiskt jobb, men ofta har de fullt upp med de fysiska skadorna. Om jag har möjlighet tar jag mig till platsen ser till att någon tar hand om fordon och last och erbjuder skjuts hem om föraren själv inte är skadad. Sådant som är lätt att glömma när man är i chock.

– Ibland kommer också chocken senare för chauffören. Är du drabbad, tänk på att det aldrig är försent att kontakta Kollegahjälpen, säger Lars Lindgren.

Kollegahjälpen - Ett kostnadsfritt stöd för Lastbilsförare - Kollegahjälpens historia i Sverige

Lastbilsförare hade sedan länge vittnat om bristen på stöd och hjälp i samband med exempelvis trafikolyckor, och svårigheten att komma tillbaka till jobbet igen. Lastbilsförare är oftast ett ensamt jobb. Föraren befinner sig själv ute på vägarna och kan råka ut för både dåligt väder, vilt och personbilister som skapar farliga situationer. Varje år inträffar till exempel tio till femton självmord mot lastbil. Lastbilsföraren klarar sig i regel utan fysiska skador men de psykiska skadorna kan vara desto större. Risken att bli rånad eller överfallen har också ökat. Att utsättas för en situation där du upplever att livet är hotat, är en lika stark stressor som att vara inblandad i en allvarlig trafikolycka.

Mot denna bakgrund beslutade sig Sveriges Åkeriföretag, SÅ, och Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, i slutet av 90-talet för att ta saken i egna händer. Om inte samhället erbjuder krisstöd får branschen bygga upp ett eget. Norge hade sedan länge varit ett föregångsland när det gäller krisstöd och hade bl. a en kamratstödjarfunktion för lastbilsförare. SÅ och TYA besökte Norge och tittade på hur deras organisation var uppbyggd.

1999 genomfördes de första utbildningarna av Kollegahjälpare och den 1 januari år 2000 startade Kollegahjälpen. Kollegahjälparna har sedan starten hjälpt hundratals förare att bearbeta sina upplevelser.

Huvudmän för Kollegahjälpen är TYA – Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd samt Sveriges Åkeriföretag. De båda organisationerna ansvarar för systemet med kollegahjälpare, vilket bland annat innebär att ge en grundutbildning till kollegahjälparna samt att förse dem med en årlig fortbildning. Marknadsföring för att fler skall känna till och nyttja Kollegahjälpen, är också en viktig del i huvudmännens arbete.

Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämn (TYA)

TYA:s verksamhetsidé är att aktivt bidra till att utveckla kompetens, arbetsmiljö och status och därmed bidra till ökad produktivitet och lönsamhet. TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn.

Läs mer på Tya.se

Sveriges Åkeriföretag (SÅ)

SÅ är åkerinäringens branschorganisation med målet att lyfta hela den svenska åkerinäringen, göra näringen mer synlig och höja branschens anseende med fokus för en sund och lönsam utveckling av branschen. Med ca 5 000 anslutna åkeriföretag bevakar organisationen åkerinäringens intressen, omvärldsanalyserar och stödjer medlemsföretagens behov av företagsutveckling, opinionsbildning och lobbying. Sveriges Åkeriföretag samarbetar med åkerinäringens branschorganisationer i andra länder och bevakar tillsammans internationella frågor.

Läs mer på Åkeri.se

Åsa Backman och Erica Hällström, TYA, tillsammans med Karolina Wikengård, Sveriges Åkeriföretag, utgör Kollegahjälpens projektgrupp.

Som samarbetspartner till Kollegahjälpen är förarnas trygghet en mycket viktig och angelägen fråga. Kollegahjälpens samarbetspartners arbetar ständigt med att stärka förarnas säkerhet och arbetsmiljö. Därför är det en självklarhet för våra partners att stötta Kollegahjälpen, som finns där för sina medmänniskor när olyckan väl är framme. Klicka på respektive logga för att komma till företagets webbsida.