Har du varit med om en trafikolycka eller annan 

 svår händelse i ditt arbete som lastbilsförare? 

Ring 020-59 60 00 till

Kollegahjälpen för stödsamtal!

Efter en svår händelse som till exempel en trafikolycka, rån eller överfall finns det möjlighet för dig som lastbilsförare, dina anhöriga, din arbetsgivare eller arbetskamrat att ta kontakt med oss på Kollegahjälpen för stödsamtal. Ring 020 59 60 00, vårt nummer som går till SOS Alarm där man kontaktar den kollegahjälpare som finns närmast till hands geografiskt sett. Kollegahjälparen tar så fort som möjligt kontakt med dig som drabbats och ni kommer överens om formen för vidare stöd.

Så här går det till…

Det vanliga är att kollegahjälparen träffar eller ringer upp lastbilsföraren för ett stödsamtal där man går igenom händelsen, tar upp jobbiga känslor, tankar och frågor som finns kring händelsen. När väl en kontakt är etablerad brukar det handla om att cirka två, tre samtal genomförs. Det är viktigt att kollegahjälparna får en signal om att ett hjälpbehov finns hos den drabbade föraren, så de kan börja arbeta och det är alltid bra om en första kontakt tas så snabbt som möjligt efter en svår händelse. Men det spelar ingen roll om det hände nyss eller för flera år sedan. Det är aldrig för sent att få hjälp.

Så här fungerar Kollegahjälpen

Kollegahjälpen är ett nätverk av åkeriföretagare och lastbilsförare som ställer upp för att hjälpa lastbilsförare som har varit inblandade i en svår händelse att bearbeta sina upplevelser för att kunna gå vidare i livet.

Kollegahjälparna har fått genomgå en särskild utbildning för att förstå chockreaktioner och lära sig samtalstekniker. De kommer från hela landet men har ett gemensamt: de är beredda att hjälpa och stödja sina kollegor.

Lyssna, lyssna och åter lyssna…

Kollegahjälparen vet vad det innebär att arbeta på vägen – världens farligaste arbetsplats – och många av dem har egna erfarenheter av trafikolyckor, rån eller överfall. Deras uppgift som kollegahjälpare är att vara medmänniska.

Ring Kollegahjälpen på: 020 – 59 60 00. Vi bryr oss!

Det går bra att kontakta Kollegahjälpen för händelser som inträffat längre tillbaka i tiden.

Det är aldrig för sent att få hjälp!

Träffa några av kollegahjälparna

Kollegahjälpare 2022

De är lastbilsförare, transportledare, åkeriägare eller har annan erfarenhet av hur det är att arbeta på vägen. Ett har de gemensamt – de har en drivkraft i att få hjälpa andra i branschen när de har det som svårast. Kollegahjälparna är 26 till antalet och geografiskt spridda över landet. Här är några av dem.

Kollegahjälpen_ring_qr-code

Skanna den här QR-koden med din smartphone för att ringa Kollegahjälpen 020-59 60 00 direkt.

Kollegahjälpen –

en hjälp i nöden i 20 år!

I 20 år har Kollegahjälpen stöttat lastbilsförare som varit med om jobbiga händelser och olyckor i arbetet, och nu vill de att fler ska veta att hjälpen finns

– Det kan vara skillnaden som gör att du kommer vidare och kan återgå till jobbet, säger Lars Lindgren.

Läs artikeln om Lars Lindgren och Dick Sundberg som varit med sedan starten: Länk till artikeln på tya.se.

Kollegahjälpens 

 samarbetspartners är:

Organisationen bakom Kollegahjälpen

Huvudmän för Kollegahjälpen är TYA – Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd samt Sveriges Åkeriföretag. De båda organisationerna ansvarar för systemet med kollegahjälpare, vilket bland annat innebär att ge en grundutbildning till kollegahjälparna samt att förse dem med en årlig fortbildning. Marknadsföring för att fler skall känna till och nyttja Kollegahjälpen, är också en viktig del i huvudmännens arbete.

Kollegahjälpens projektgrupp

Göran Danielsson, SÅ utgör tillsammans med Åsa Backman, TYA Kollegahjälpens projektgrupp. Kontakta projektgruppen genom att använda mailformuläret längst ner på denna sida. 

Kollegahjälpens 

 samarbetspartners är:

Kollegahjälpens samarbetspartners:

”För oss som är samarbetspartners är förarnas trygghet en mycket viktig och angelägen fråga. Vi arbetar ständigt med att stärka förarnas säkerhet och arbetsmiljö. Därför är det en självklarhet för oss att stötta Kollegahjälpen, som finns där för sina medmänniskor när olyckan väl är framme.”

Klicka på respektive logga för att komma till företagets webbsida.

Filmen om Kollegahjälpen

Filmen om Kollegahjälpen finns i flera olika versioner – en lång och en kortare.

Den kortare är optimerad för användning i sociala medier. Du kan ladda ner den kortare och dela i dina kanaler genom att klicka på denna länk:

Här hittar du den!

Nedladdning av infomaterial

Flyer om Kollegahjälpen

Dubbelsidig flyer i A5-format som beskriver Kollegahjälpen.

Presentation om Kollegahjälpen

Powerpoint med talarmanus som beskriver Kollegahjälpen.

VILL DU VETA MER?

Kontakta oss!